lauantai 18. huhtikuuta 2015

Throwing a party



Tytöllä oli äskettäin synttärit ja nyt lopulta tällä viikolla saatiin hiukan ohjelmaa aikaiseksi. Keskenämme tietysti juhlittiin jo oikeana päivänä ja siskoni järjesti serkkubileet Suomi-loman aikana, mutta tällä viikolla saatiin työkavereita kylään. Meillä on tullut tavaksi juhlia työkavereiden lasten kanssa kaikkien synttäreitä. Lapset on kaikki hiukan eri ikäisiä, mutta kaikki toisilleen tärkeitä. Ja me aikuiset keksitään helposti juttua moneksi tunniksi, joten tunnelma on melkein kuin oikeissa sukujuhlissa. :) Tyttö leipoi itse varsinaisen täytekakun. Ehkä saan luvan tehdä siitä postauksen hiukan myöhemmin, mutta tässä nyt ensialkuun muutama cake pop. Tämä resepti on yksi parhaimmista, mitä tähän saakka ollaan kokeiltu. Mascarpone ei petä koskaan. :)

Vanilja cakepopsit

Kakkutaikina:
200g jauhoja, 2tl leivinjauhetta, 200g voita, 200g sokeria, 3-4tl vaniljasokeria, 4 munaa
Ensin sekoitetaan jauhot ja leivinjauhe yhteen. Vatkataan voi, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi ja lisätään munat voimakkaasti sekoittaen. Jauho-leivinjauhe seos lisätään ja taikina sekoitetaan tasaiseksi. Kakku paistetaan 180 asteessa kunnes se on kypsä. Paistoin omani metallisessa piirakkavuoassa, jolloin kakkusta ei tullut kovin korkea ja paistoaika lyheni. Paistamisen jälkeen kakku kumotaan. Kun se on jäähtynyt se murennetaan suureen kulhoon.

Mascarpone creme:
50g voita, 150g tomusokeria, muutama tippa vaniljaesannssia, 150g mascarponea 
Ensin vatkataan voi ja tomusokeri kuohkeaksi ja sitten lisätään vaniljaesanssi ja mascarpone ja sekoitetaan hetki, että massa on tasaista. Massa yhdistetään kakunmurusiin ja sekoitetaan käsin taikinaksi. Taikinapallo laitetaan 15 minuutin ajaksi jääkaappiin muovipussissa tai suljetussa rasiassa. Sen jälkeen taikinasta pyöritellään pienen lihapullan kokoisia palloja. Ne laitetaan leivinpaperin päälle. 

Kuorrutukseksi sulatetaan n. 350g valkoista suklaata. Kuorrutukseen on varmasti monenlaisia keinoja. Itse olen huomannut kätevimmäksi ottaa kahteen ruokalusikkaan hiukan suklaata ja käännellä palloa lusikasta toiseen, lisäten suklaata tarvittaessa välillä. Kuorrutuksen jälkeen työnsin taikinapalloon pahvipillin pätkän. Kun suklaa kovettuu, pilli tarttuu tukevasti paikalleen. Heti kuorrutuksen jälkeen voi lisätä nonparelleja. Nämä väärinpäin-cakepopsit säästävät leipurin hermoja aika tavalla, kun ei tarvitse pelätä tikkujen irtoavan, taikinapallojen luistavan tai kuivumassa olevien popsien kaatuvan... Sellaista cakepopsvahinkoa ei varmaan ole olemassa, mitä meille ei olisi sattunut.

Samalla reseptillä saa muuten tehtyä suklaisiakin. Kakkutaikinaan laitetaan silloin 170g jauhoja ja 30g kaakaojauhetta. Niitä tehtiin muistaakseni ennen joulua ja hyvin tekivät kauppansa nekin. Suklaa kovettuu päälle hyvin, joten silloin jätin tikut kokonaan pois, koska käsin syöminen onnistuu ihan yhtä hyvin.   

----

Our daughter had lately her birthday. We celebrated ourselves on the right day, but today it was time to have some kids over. We have this "family habit" with the colleagues that all kids birthdays are always celebrated together. These parties are important for kids and we adults have a good reason to get together for a proper chat... Our daugther baked herself a cake, but I am still waiting for a permission to post about it. :) Meanwhile, I'll show you some cakepops if you happen to need a sweet recipe for the spring celebrations. I think the mascarpone is the real secret for success! 

Vanilla cakepops with white chocolate

Cake dough:
200g flour, 2tsp baking powder, 200g butter, 200g sugar, 3-4tsp vanilla sugar (or few drops of vanilla), 4 eggs
Mix flour and baking powder together. In another bowl whip butter, sugar and vanilla until it gets fluffy. Add eggs and whip until smooth. Then add the mix of flour and baking powder. Bake in 180 Celsius degrees until ready. I baked mine in a brownie form, because that way the cake did not get too thick and baking time was bit shorter. Once baked, let the cake cool down. Then crumble it in a big bowl.

Mascarpone creme:
50g butter, 150g icing sugar, few drops of vanilla,  150g mascarpone
Whip butter and icing sugar until fluffy. Add vanilla and mascarpone and mix until smooth. Add mascarpone creme to the cake crumbs and mix until it forms a smooth ball of dough. Refridgerate in a plastic bag or a closed container for 15 minutes. Then form small balls of it and place them on a sheet of baking paper.

Melt 350g white chocolate and cover the cakepops in chocolate. I am sure there are million on ways for doing it, but for me it works best with two table spoons. I take chocolate to both spoons and then roll the cakepop from one spoon to another until it is covered throughout. Then attach the stick and place it again on the paper and sprinkle some decoration on it. This 'upsidedown cakepop' style really saves nerves... I think I have experienced almost every possible accident that you can have while making cakepops! Sticks not sticking, dough sliding, ready cakepops falling over or cluing to each other... This style is guaranteed accident-free and the stick gets solidly attached once the chocolate cools down.

By the way, you can use the same recipe for chocolate cakepops. Just use 170g flour and 30g of cacao for the cake. If I remember right, we made those around Christmas time. Then we did not use any sticks, because the chocolate dries actually so well that one can easily eat them just by hand, too.

3 kommenttia:

  1. Onnea tyttärelle! Ihastuttavia nuo cakepopsit - niitä täytyy kokeilla kyllä seuraavilla synttäreillä :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Noissa popseissa on sekin etu, että ne voi helposti tehdä päivää tai kahtakin etukäteen valmiiksi tarvittaessa.

    VastaaPoista
  3. Oi nam, kuulostaapa hyvältä! Mekin tehtiin pari vuotta sitten synttäreille cake popseja, helpompia tosin :) Onnea täältäkin ja kiva kun jätit kommenttia blogiini! Nuo pillit popseissa onkin hyvä idea, muistan kuinka en meinannut saada niitä pysymään muovitikun päässä. Sittemmin ollaan laitettu vaahtiksia paperipilleihin.

    VastaaPoista